• Home
  • /Uncategorized
  • /Luovatko romanttiset elokuvat epärealistisen kuvan parisuhteesta?
Luovatko romanttiset elokuvat epärealistisen kuvan parisuhteesta?

Luovatko romanttiset elokuvat epärealistisen kuvan parisuhteesta?

Niin parisuhteessa kuin elämässäkin yleensä haaveillaan yleisesti kovin monista asioista. Toisaalta parisuhdeterapeutit ovat sitä mieltä, että esimerkiksi romanttiset elokuvat luovat epärealistista kuvaa parisuhteesta ja siitä, mitä parisuhteelta voi odottaa. Vaikka romanttisissa elokuvissa parisuhde olisikin vaaleanpunaista höttöä ja vaikka niissä pariskunnan kaikki unelmat toteutuisivat, ei elämä välttämättä menekään tällaisten käsikirjoitusten mukaan, ja elokuvien romanttiseen maailmaan tottuneet katsojat saattavat pettyä ja kokea epäonnistuneensa sekä parisuhteessaan että koko elämässään. Kerrommekin tässä artikkelissa, kuinka romanttiset elokuvat voivat luoda parisuhteesta epärealistisen kuvan siitä huolimatta, että ne voivat olla viihdyttäviä romantiikan nälkäisille katsojille.

Romanttisissa elokuvissa nähdään usein rakkautta ensi silmäyksellä -kohtauksia

Rakkautta ensi silmäyksellä -kohtaukset ovat hyvin tyypillisiä romanttisissa elokuvissa. Kuitenkin ensisilmäyksellä ihastuminen, saatika rakastuminen ensisilmäyksellä, ovat tosielämässä harvinaista. Ihastua toki saattaa toisen ulkoisiin piirteisiin, mutta rakastuminen ja rakastaminen onkin pitkällisempi prosessi, joka vaatii tahtoa ja työtä. Tästä syystä voikin olla jopa haitallista uskoa romanttisten elokuvien kuvaan siitä, että rakastuminen voi tapahtua silmänräpäyksessä.

Romanttisissa elokuvissa usein mies pelastaa ahdingossa olevan naisen pulasta

Usein romanttisissa elokuvissa nähdään vielä edelleenkin monista saduista tuttu kuvio, jossa mies pelastaa ahdingossa olevan naisen pulasta. Mutta haluaako 2020-luvun moderni nainen todellakin nähdä itsensä heikkona olentona, joka tarvitsee miehen pelastamaan itsensä? Ja onko tällainen kuva edes kovinkaan tavoittelemisen arvoinen maailmassa, jossa miesten ja naisten välinen tasa-arvo on itsestäänselvyys ja jossa naiset tekevät töitä ja tavoittelevat menestystä miesten rinnalla tasa-arvoisina vaikuttajina.

Romanttisten elokuvien sankarit ja sankarittaret ovat usein mallimitoissa

Romanttisten elokuvien sankareiden ja sankarittarien ulkonäkö on usein merkittävässä osassa elokuvan juonta ja tarinaa ja päähenkilöt ovatkin usein mallimitoissa ja näyttävästi puettuja. Vaikka oman elämänsä sankarit ja sankarittaret saavat kyllä omaakin ulkonäköään muokattua meikeillä, joita löytyy esimerkiksi contouring-sivustolta, niin tästä huolimatta elokuvat saattavat luoda epärealistisen käsityksen siitä, miltä tulevan puolison tai oman itsen tulisi näyttää. Tämä saattaa asettaa paineita omaa ulkonäköä kohtaan sekä luoda epärealistisia käsityksiä siitä, millaisia ulkonäköominaisuuksia tulevalta puolisolta voi ja tulee vaatia.

Monelta nykyajan sinkulta löytyykin pitkä lista niistä ominaisuuksista, joita tulevalta puolisolta toivotaan. Listalta saattaa löytyä luotettavuuden ja huumorintajuisuuden lisäksi esimerkiksi sellaisia ominaisuuksia kuin varakkuus, hyvä ulkonäkö, lihaksikas vartalo, ruskeat silmät, huolitellut hiukset, hyvät hampaat, pianonsoittajan kädet, hyvä ammatti, hyvä koulutus, kiinnostus kultuuririentoja kohtaan, into matkustella ja monia muita ominaisuuksia. Lisäksi monen mielestä kumppanin tulee olla mahdollisimman pitkä. Kuulostaako lista tutulta? Entä kuulostaako se realistiselta?

Romanttisia elokuvia katseltaessa olisikin ehkä parasta pitää elokuvia lähinnä viihdyttävänä hömppänä, eikä niinkään ottaa niistä mallia omaan parisuhteeseen. Toisaalta elokuvatarjonnan joukosta löytyy sellaisiakin elokuvia kuin Bridget Jones – elämäni sinkkuna, jotka kertovat hieman toisenlaista tarinaa siitä, millaisia asioita sinkku joutuu parisuhdemarkkinoilla käymään läpi ja millaista epävarmuutta oma sinkkuus saattaa aiheuttaa. Tällaisten elokuvien katsominen voi antaa parisuhteesta ja sen etsinnästä aavistuksen yltiöromanttisia elokuvia realistisemman kuvan, sillä näitä elokuvia ei ole sokerikuorrutettu turhan paljon, vaikka toki Bridget Joneskin taitaa elokuvan lopussa löytää monien mutkien kautta oman mielitiettynsä.

DynamiX