Eri leffagenret

Eri leffagenret

Sateisten syysiltojen pimetessä mikään ei ole parempaa kuin leffailta! Valitse kaveriksi tyttöporukka, rakas kainaloon tai oma ylhäinen yksinäisyytesi – miten vain haluat! Tämän lisäksi luo tunnelmaa sammuttamalla valot, sytyttämällä syksyisiä kynttilöitä ja tekemällä leffaevääksi vaikkapa popparia. Mutta hei… Vielä puuttuu tärkein, eli leffa! Mikä avuksi? Ensiksi täytyy selvittää, mikä genre tänään maistuisi.

Jos pelkästään sana kauhu saa sinut irvistämään kauhusta (haha), on varmaankin syytä skipata tämä osio vallan. Jos ei, niin onneksi olkoon. Olet ehkäpä löytänyt sopivan leffagenren tälle leffaillalle! Kauhuleffat ovat, nimensä mukaan, leffatyyppi, jonka perimmäisenä tarkoituksena on luoda katsojassa kauhun ja pelon tunteita. Usein leffoissa käytetään hyväksi yliluonnollisia ilmiöitä ja hirviöitä sekä kuolemaa tai kuolemanpelkoa. Toisinaan leffa myös pohjataan johonkin tositapahtumaan, mikä vain lisää kauhuaspektia, kun katsoja myötäelää tapahtumia. Kauhuleffat ovat siis omiaan tyttöporukalla kiljumiseen ja sen jälkeiseen yökylään, tai kullan turvalliseen kainaloon kätkeytymiseen.

No, miltä kuulostaa? Olisko tämän illan ohjelmistossa vaikkapa kauhuleffojen klassikko Uhrilampaat vuodelta 1991 tai paljon puhuttu IT-elokuvan uudelleenfilatisointi SE vuodelta 2017?

Jos äskeinen genre kuulosti niin kaukaa haetulta kuin mahdollista, saattaa tämä leffatyyppi olla sinulle mieluisampi vaihtoehto. Perheleffat ovat elokuvia, usein animoituja sellaisia, joiden parissa viihtyvät niin aikuiset kuin lapsetkin. Tällaisia leffojen katseevien perheiden pyykkikorista löytyvät usein niin aikuisten vaatteet kuin lastenvaatteet. Tätä katsoessa ei tarvitse kiljua ja pelätä henkensä edestä, mutta kannattaa varautua jatkuviin naurunpyrskähdyksiin. Perheleffat ovat aikuisellekin yllättävän kiinnostavia, ja niihin on usein piilotettu huumoria, joka tekee niistä juurikin aikuiselle hauskoja. Usein niissä on myös yllättävän syvällinen opetus ja vakavia aiheita, vaikkakin voit olla varma että loppu on aina onnellinen.

Joko olet nähnyt vuoden 2018 puhutuimman hitin, Ihmeperhe 2:n?

Romanttiset komediat ovat omiaan sinun ja rakkaasi väliseen kahdenkeskiseen illanviettoon, varsinkin jos haluat illan kehittyvän myöhemmin joksikin muuksikin kuin vain leffan katseluksi. Romanttinen komedia tekee tunnelmasta juuri sopivan rennon vaikkapa halailuun ja pusutteluun, mikä lämmittää mukavasti syksyisissä öissä. Vaikkei sinulla olisikaan rakasta kainalossasi, käyvät tällaiset leffat täydellisesti myös tyttöjen illan ohjelmaksi tai yksin katsottavaksi, jolloin samalla voi fantasioida moisten tilanteiden sattumisesta omallekin kohdalle jätskikulho kourassa.

Miten olisi vaikkapa kaikkien aikojen suosikki Rakkautta vain vuodelta 2003 tai joululeffa Holiday vuodelta 2006?

Liikutuko helposti? Tällainen leffa ei jätä ketään kuivaksi – kirjaimellisesti, sillä elokuvan lopuksi virtaavat kyyneleet poskilla koviksillakin! Draamaelokuvat pyrkivät vaikuttamaan tunteisiin ja usein onnistuvatkin siinä mainiosti. Ne ovat usein elämänmakuisia ja pohjautuvat varsin usein myös tositapahtumiin. Pehmeämpää laskua arvostava valitsee mieluummin draamakomedian, mutta jos nenäliinoja vaan on tarpeeksi, voi leffailtansa täytteeksi valkata vanhan kunnon draamaleffan ja itkeä menemään!

Miten olisi Anne Frankin päiväkirja vuodelta 1954 (varoitus: nenäliinapaketteja tarvitaan useampia!). Kevyempään katseluun voi valita erittäin elämänmakuisen ja koskettavan Boyhoodin vuodelta 2014. Erityisen siitä tekee se, että elokuvaa kuvattiin samojen näyttelijöiden voimin 12 vuoden ajan, minä aikana lapsinäyttelijät kasvoivat vahvoiksi aikuisiksi.

DynamiX