Geishan muistelmat leffana

Geishan muistelmat leffana

Geishan muistelmat eli Memoirs of a Geisha perustuu Arthur Goldenin kirjoittamaan kirjaan. Elokuva on voittanut Oscar-palkinnon ja ihastuttanut suuren yleisön johdattamalla katsojat kiehtovaan, joskin melko suljettuun, geishojen maailmaan. Tällaiseen maailmaan ei pääsekään tutustumaan ihan joka päivä! Elokuvan lisäksi kannattaa ehdottomasti lukea Geishan muistelmat -kirja.

Geishan muistelmien juoni pähkinänkuoressa

Geishan muistelmien juoni punoutuu nuoren tytön, Chiyo Sakamoton, elämän ympärille. Chiyon perhe joutuu myymään tytön orjuuteen ja hän päätyy geishataloon. Geishatalosta hänet lähetetään geishaopintoihin ja elokuvassa seurataan, millaisia vaikeuksia hän kohtaa geishana. Vaikeuksistaan huolimatta Chiyo saavuttaa lopulta menestystä ja arvostusta geishana, kun Mameha, jota pidetään Kioton kauneimpana ja jalomielisimpänä geishana ottaa nuoren Chiyon suojelukseensa. Mameha ohjaa Chiyoa ensin maikona eli harjoittelijageishana ja myöhemmin yhtenä Kioton kuuluisimmista ja halutuimmista geishoista. Geishana Chiyo omaksuu nimen Sayuri. Sayuri on jo pikkutytöstä lähtien ihaillut Puheenjohtajaa, jolla onkin ollut koko ajan Sayurin tietämättä erityisen merkittävä osa Sayurin elämässä ja lopulta Sayuri uskaltaa kertoa tunteistaan myös Puheenjohtajalle.

Millaisen vastaanoton elokuva sai?

Länsimaissa kriitikot sekä ylistivät että kritisoivat elokuvaa. Kiinassa ja Japanissa elokuva sai ajoittain erittäin negatiivisen vastaanoton, mikä johtui hyvin monenlaisista tekijöistä. Osittain tämä liittyi siihen, keitä näyttelijöitä elokuvaan valittiin ja osittain elokuvan suhteesta historiaan. Kiinan hallitus jopa kielsi teoksen esittämisen siitä syystä, että kiinalaisia näyttelijöitä esiintyi japanilaisessa tarinassa. Kun elokuva sai ensi-iltansa, elettiin vuotta 2005, ja Japanin sekä Kiinan välisissä suhteissa oli nähtävillä erityistä kireyttä. Japanilaiset ja länsimaalaiset alan harrastajat kritisoivat sitä, että elokuvassa oli poikettu joistakin alkuperäisen tarinan esittämistä historiallisista käytänteistä. Nämä käytänteet liittyivät esimerkiksi geishojen kimonoihin, meikki- ja hiustyyleihin sekä tanssiliikkeisiin.

Olivatpa kriitikot ja suuri yleisö mitä mieltä tahansa, niin Geishan muistelmat -elokuva on ainakin kahminut runsaasti erilaisia palkintoja, minkä lisäksi se on päässyt ehdolle useiden palkintojen saajaksi. Palkintoehdokkuuksien joukosta löytyy esimerkiksi kuusi kappaletta Oscar-ehdokkuuksia, jotka ovat poikineet myös kolme Oscar-voittoa. Paras kuvaus, paras taiteellinen ohjaus sekä paras puvustus toivat elokuvalle Oscar-voitot.

DynamiX