Voiko elokuvantekijä saada yrityslainaa?

Voiko elokuvantekijä saada yrityslainaa?

Elokuva-alalle on tarjolla monia merkittäviä rahoitusmenetelmiä, joilla uusia kotimaisen elokuva-alan projekteja voidaan rahoittaa. Näistä muutamia esimerkkejä ovat Suomen Elokuvasäätiön ja Taiteen edistämiskeskuksen tarjoamat apurahat sekä Business Finlandin myöntämät rahoitusmenetelmät.

Aivan kaikkiin elokuvaprojekteihin näitä rahoituksia ei kuitenkaan automaattisesti myönnetä, sillä hakukriteerit ovat tiukat ja hakijoita on paljon. Tällöin yhtenä vaihtoehtona voisi olla yrityslainan hakeminen. Mutta voiko elokuvantekijä saada normaalin yrittäjän tapaan yrityslainaa?

Yrityslainaa yrittäjille

Yrityslaina on nimensä mukaisesti yrityksille ja yrittäjille suunnattu laina, jonka päämääränä on rahoittaa yrittäjyyttä, tehdä yrittämiseen liittyviä hankintoja, kattaa odottamattomia kuluja ja kehittää liiketoimintaa. Yrityslainan hakeminen onnistuu kätevästi tänä päivänä verkossa ilman erillistä tapaamista, sillä monet pankit ja rahoituslaitokset myöntävät yrityslainaa verkossa. Mutta nyt kysymys kuuluu, voiko elokuvantekijä hakea kyseistä lainaa?

Jos elokuvantekijällä on Suomeen rekisteröity Y-tunnus, eli hänellä on joko toiminimi tai yritys, tällöin yrityslainan hakeminen on mahdollista. Jokainen pankki ja rahoituslaitos on toki asettanut omille lainapalveluilleen erillisiä vaatimuksia, jotka tulee täyttää ennen kuin lainaa voidaan myöntää. Yleisesti ottaen yrityslainan hakeminen verkossa on kuitenkin suhteellisen helppoa.

Myös yrityslainat kannattaa kilpailuttaa

Vaikka yrityslaina on monipuolinen vaihtoehto myös elokuva-alan yrittäjille, on tärkeää, että yrityslainat muistetaan kilpailuttaa muiden lainojen tapaan. Erityisesti vakuudettomien yrityslainojen kanssa kannattaa olla silmä tarkkana, sillä eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamien yrityslainojen tarjoamien korkojen välillä voi esiintyä useampien prosenttien heittoja. Muutaman prosentin heitto lainan kokonaiskuluissa voikin merkitä suuremman yrityslainan tapauksessa jopa tuhansien eurojen edestä pelkkiä lainakuluja.

Yrityslainojen kilpailuttaminen auttaa nimenomaan selvittämään, mikä lainapalveluista tarjoaa kaikkein edullisinta yrityslainaa. Yrityslainojen kilpailuttaminen tarjoaa myös selkeämmän kuvan siitä, millaisia yrityslainoja markkinoilta löytyy ja millaisilla ehdoilla eri pankit ja rahoituslaitokset ovat valmiita tarjoamaan lainaa kullekin yrittäjälle.

Yrityslainan kilpailuttaminen on ilmaista eikä sido mihinkään

Yrityslainojen kilpailuttaminen on jo siinä mielessä kannattavaa, että se ei maksa mitään, eikä myöskään sido ottamaan lainaa. Lainojen kilpailuttaminen voi siis yksinkertaisesti toimia joillekin yrittäjille tapana selvittää, millaisia lainapalveluita heille on tarjolla nykyisellä liiketoiminnalla.

Kiireisen elokuvantekijän arjessakaan yrityslainojen kilpailuttaminen ei sen puoleen vie liikaa aikaa, sillä lainahakemuksen täyttämiseen ei kulu parhaimmillaan kuin muutama minuutti. Lainojen kilpailuttaminen on puolestaan automatisoitu prosessi, josta vastaa aina lainojen kilpailutuspalvelu, eli tässä tapauksessa Rahalaitos. Yrittäjän ei siis tarvitse itse alkaa vertailemaan eri lainatarjouksia keskenään, vaan valmiit tarjoukset järjestetään automaattisesti selkeään järjestykseen.

Koska yrityslainojen kilpailuttaminen on tänä päivänä niin helppoa ja nopeaa, ei sitä kannata jättää välistä missään tapauksessa. Lainasumman suuruudesta, korkokuluista ja laina-ajan pituudesta riippuen yrityslainojen kilpailuttaminen voi tuoda vuodessa vähintään satojen eurojen säästöä ellei jopa enemmän.

Koska lainavertailu ottaa huomioon kaikki lainaan liittyvät kulut, kohdalle ei tällöin osu ikäviä yllätyksiä lainan takaisinmaksun alkaessa, joita lainan nimelliskorko ei itsessään kerro. Lainavertailussa viitteenä käytetäänkin aina lainan todellista vuosikorkoa, joka ottaa huomioon lainan nimelliskoron lisäksi kaikki muut lainaan liittyvät kulut, olivatpa ne sitten kerralla veloitettavia kuluja, kuten uuden lainan avaamisesta veloitettava avausmaksu tai kuukausittain maksettavia kuluja, kuten tilinhoitokulut ja pankin veloittamat palvelumaksut.

DynamiX