Mitä elokuvaohjaaja tekee?

Mitä elokuvaohjaaja tekee?

Elokuvaohjaajan tehtävänä on tulkita käsikirjoitusta ja luoda siitä oma visuaalinen näkemyksensä. Elokuvaohjaaja ohjaa näyttelijöitä, maskeeraajia, käsikirjoittajia ja teknisiä toteuttajia siten, että elokuva alkaa vähitellen muotoutua ja herätä eloon.

Elokuvaohjaajan päätehtävät

Ohjaajan päätöksiin kuuluvat esimerkiksi se, missä ja miten elokuva kuvataan ja miten siinä näytellään. Elokuvaohjaaja päättää elokuvan kohtauksista ja siitä, miten ne yhdistetään saumattomaksi kokonaisuudeksi. Lisäksi elokuvaohjaaja auttaa näyttelijöitä luomaan roolihahmoistaan vakuuttavia ja tekee töitä maskeeraajien ja puvustajien kanssa, jotta elokuvan hahmot olisivat mahdollisimman vakuuttavia.

Miten elokuvaohjaajaksi kouluttaudutaan?

Elokuvaohjaajan tie alkaa useimmiten jonkin alaan soveltuvan tutkinnon suorittamisella. Korkeakoulussa on mahdollista opiskella elokuvaohjaajan tutkinto, vaikka tie elokuvaohjaajaksi ei välttämättä kuljekaan sitä kautta kaikkien kohdalla. Kun taidot ovat kohdillaan, on tärkein vaihe oman tunnettavuuden kasvattaminen elokuvamaailmassa. Elokuvaohjaajan on todistettava olevansa kyvykäs ja luova ohjaaja, joka työskentelee sujuvasti monenlaisten ihmisten kanssa.

Verkostoituminen on kaiken A ja O, joten tutustuminen elokuva-alan vaikuttajiin, näyttelijöihin, toisiin ohjaajiin ja muihin merkittäviin henkilöihin auttaa uralla etenemistä suuresti. Vaikka toiveena olisikin päästä ohjaamaan suuren mittakaavan elokuvaa heti, tuskin kukaan pääsee kertaheitolla aloittamaan huikeasta elokuvaprojektista, vaan ura alkaa useimmiten pienistä ja itsenäisistä elokuvaprojekteista, joiden jälkeen voi vähitellen nousta yhä suurempiin saappaisiin. Elokuvaohjaajan ammatti on todella vaativa, mutta toisaalta se myös antaa tekijälleen vapauden toteuttaa itseään.

DynamiX