Miksi Kummisetää pidetään mestariteoksena?

Miksi Kummisetää pidetään mestariteoksena?

Kummisetä on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä elokuvista. Sille myönnettiin yksitoista Oscar-ehdokkuutta ja lopulta kolme Oscar-patsasta, jotka myönnettiin parhaasta elokuvasta, parhaasta miesnäyttelijästä (Marlon Brandolle) sekä parhaasta käsikirjoituksesta. Elokuvan kuuden miljoonan dollarin budjetti maksoi itsensä moninkertaisesti takaisin Paramountille, sillä jo 18 viikon kuluttua ensiesityksestään se oli takonut lipputuloja 101 miljoonan dollarin edestä. Mitkä ovat ne seikat, jotka ovat tehneet Kummisedästä niin valtavan suuren ilmiön, jonka ansiosta se keikkuu vielä tänäkin päivänä kaikkien aikojen parhaimpien elokuvien listoilla kärkisijoilla?

Moniulotteisuus

Kummisetä on elokuva, jonka katsominen tuntuu samalta kuin lukisi äärettömän hyvää kirjaa. Kyseessä ei ole mikään kevyt raina, vaan kohtalaisen syvällinen ja moniulotteinen elokuva. Kolmen tunnin elokuvarupeaman jälkeen katsojalle jää olo, että elokuva voisi hyvinkin vielä jatkua. Eri kohtaukset avautuvat katsojalle pikkuhiljaa. Sen hahmojen kehittyminen etenee luonnollisesti ja katsojan tulkinnan varaan jää monia asioita.

Upea juoni

Kummisedässä on upea juoni, jossa on monenlaisia elementtejä. Coppolan kerronnallinen tyyli on viipyilevää ja vie katsojan vähitellen elokuvan syövereihin. Siinä näytetään Corleonen suvun pyyteetöntä rakkautta toisiaan kohtaan Connien häissä ja sitä läheisyyttä, jonka he jakavat niin ydinperheen, muiden sukulaisten sekä läheisten ystäviensä kanssa. Kun Vito yritetään murhata ja Michael tajuaa, ettei murhaa yrittäneitä miehiä ole mahdollista pysäyttää, jää hän auttamaan isäänsä ja ampuu miehet ravintolassa eräässä kaikkien aikojen kuuluisimmaksi nousseista elokuvakohtauksista. Tästä hetkestä alkaen Michaelista tulee kummisetänsä todennäköisin perijä ja hänestä alkaa vähitellen kuoriutua huikean laskelmoiva ja armoton mies. Juuri Michaelin muodonmuutos kiltin oloisesta ja viattomasta pojasta koko suvun kovimmaksi peluriksi on kiehtova.

Elämyksellisyys

Kummisetä on elokuvatrilogia, jossa ajankulu tekee siitä vaikuttavan elämyksen. Elokuvia tehtiin kahden vuosikymmenen sisällä ja katsojat pääsevät seuraamaan siinä esiintyvien hahmojen tarinoita pitkällä aikavälillä myös oikeasti ikääntyvien näyttelijöiden rinnalla. Brandon arvokas harmaantuminen elokuvatrilogian edetessä on mahtava lisämauste.

Hyvät näyttelijät

Elokuva vilisee näyttelijöitä, jotka ovat jättäneet kädenjälkensä elokuvataiteen historiaan. Marlon Brandon, Robert Duvallin, Robert De Niron, Al Pacinon ja James Caanin kaltaiset näyttelijät ovat karismaattisia ja ehdottomasti yksi syy sille, miksi Kummisedästä tuli niin vastustamaton elokuva. Erityisesti Brandon suoritus vaarallisena, mutta vaivatta valtaansa käyttävänä Don Vitona on nappiosuma. Myös Al Pacinon huikea eläytyminen rooliinsa aina katseita myöten on pysäyttävää seurattavaa.

Mahtavat dialogit

Elokuvassa käytävät dialogit ovat mahtavia ja niitä käytetään juuri oikeissa hetkissä. Kun Brandon ja Pacinon hahmojen keskustellessa ilmoille nousevat sanat “Teen hänelle tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä”, on arvattavissa, että lausahduksesta tulee yksi elokuvamaailman legendaarisimmista. Kummisedästä löytyy monia muitakin repliikkejä, jotka ovat jääneet elämään.

DynamiX